SPECIAL

Djamilia! Iubirea este forma suprema de salvare.

Cand lumea  se prabuseste in jurul ei, Djamilia alege  dragostea ca forma suprema de salvare si sacrificiu.

Nu am mai citit de foarte mult timp o poveste de dragoste. Nu pentru ca nu mi-ar placea. Dar, focusul lecturilor mele s-a mutat acum in alta zona de interes. De la editura All, va propun azi  volumul care povesteste despre puterea dragostei.

 

Este vorba despre Djamilia, de Cinghiz Aitmatov. Asadar, va invit in Asia Centrala, in Kargazstanul sovietic din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Nu, va rog, nu refuzati sa aflati amanunte despre acest loc, doar pentru ca este legat de o epoca si o istorie dureroasa, pentru noi toti.

 

Djamilia este despre iubire, pur şi simplu, mai ales despre cum poti salva o iubire intr-o lume, in care femeia este nascuta prizoniera, intai a propriei familii,  apoi a barbatului pe care trebuie sa-l urmeze. Intr-o asltfel de societate, fundamental inchisa si gata oricand, de a pedepsi orice abatere de la cutuma, o femeie tanara alege iubirea.

 

O epoca si o istorie dureroasa, pentru noi toti. O carte ca un film.

Sigur ca, la nivel personal am o anumita vibratie pentru tot ce inseamna  zona culturala si de civilizatie sub care s-au reunit popoarele turcice. Este vorba de o anumita mostenire genetica, pe care o iubesc si o respect enorm.

Nu o sa va povestesc mai mult. Dar, va spun ca aceasta carte este aproape cinematografica.

Cinghiz Aitmatov, autorul este si un desavarsit operator de film, el realizand si proiectand imagini nu cu ajutorul aparatului de filmat ci prin cuvinte si descrieri care te fac sa simti, pe propria piele, cum te arde areul care vine din stepa rosie, cum te invalue intr-o lumina mov-albastruie noaptea care se lasa peste micul sat din campia Kargazstanului.

In cele 107 pagini cat are tot romanul lui Cinghiz Aitmatov traiesti experienta eroilor, a caror vieti se tes sau se destrama, intr-o lume devastata de război si de un regimul stalinist. Dar, aceasta devastare este, in cazul acestor eroi din roman, in interiorul lor.

Intr-o astfel de lume, unde sexismul, austeritatea patriarhala si lipsa de flexibilitate domina, o femeie tanara, Djamilia alege sa iubeasca, fara a lua in seama consecintele faptelor ei.

 

Cinghiz Aitmatov, un scriitor ca un regizor de film.

 

Cinghiz Aitmatov  face de fapt o marturisire cititorului, la foarte mult timp dupa ce aceste evenimente au avut loc. Este o destainuire, care l-a obsedat o viata intreaga.  Iar acum a decis ca este momentul sa vorbeasca.

 

Nascut in Seker, nordul Kargazstanului, fosta Republica Socialista Sovietica Kargaza, Cinghiz Aitmatov  urmeaza Institutul de Literatura „Maxim Gorki” din Moscova, incepand cu anul 1956.

 

Devine  corespondentul kargaz al publicatiei ruse Pravda, intre 1958 și 1966. Primele doua opere literare ale sale au aparut in limba rusa in 1952, insa, abia odata cu publicarea romanului Djamilia în 1958, Aitmatov a devenit un scriitor de referinta. Alte lucrari importante sunt: Litsom k litsu (1957; Fata in fata),  Pervy uchitel (1967; Primul invatător), Proshchay, Gulsary! (1967; Adio, floare galbena!) si Bely parokhod (1970; Vaporul alb).

 

In 2006, a aparut ultimul sau roman, Kogda gory padayut (Cand muntii se prabusesc). Cartile sale au fost traduse in peste 20 de limbi, iar temele majore din operele sale sunt iubirea, prietenia, razboiul si emanciparea tinerilor kargazi, refractari la vechile obiceiuri si traditii.

 

In 1967,  Aitmatov a devenit membru al conducerii Uniunii Scriitorilor din URSS si a fost distins cu premiul national pentru literatura in 1968, 1977 si 1983.

 

Dupa 1985, a devenit consilierul lui Mihail Gorbaciov si a fost primul ambasador ONU al URSS. De la inceputul anilor 1990, Aitmatov a fost ambasador UE al Kargazstanului si a facut parte din Parlamentul kargaz.

 

Romanul Djamilia este o lectura  usoara si plins de pasiune. Puteţi comanda pe site-ul editurii ALL.
Lectura frumoasa!