#SPECIAL, interviu cu Mirela Vescan, make-up artist, fondator Make-up Academy.
Machiajul trebuie sa fie in continuare prezent in viata noastra. Femeile care s-au fardat pana acum nu vor renunța la acest ritual de frumusete.
Zilele trecute am gasit intr-o geantă, un ruj pe care in decembrie 2019 l-am cumparat special pentru vara asta. Un rosu carmin care mi-a placut foarte mult, desi eu nu prea folosesc nuanta asta.
Apoi mi-am dat seama ca ….nu prea pot sa-l folosesc. Cum sa ma rujez si apoi sa pun masca? Clar ca anul acesta vorbim despre coronavirus beauty, la pachet cu elementele noi din viata noastra: masca si manusile, ca masuri obligatorii de protectie.
Despre coronavirus beauty, doar Mirela Vescan, celebrul make-up artist din Romania poate sa imi ofere cele mai bune sfaturi.
Centrul de greutate al machiajului vai fi mutat pe zona ochilor.
Cum se adaptează industria de beauty acestui nou context?
Este adevarat, trebuie sa purtam masca si sa traversam vara cu ea, sa ne imprietenim cu acesta masca. Este dificil de purtat. Ochelarii se aburesc din cauza respiratiei iar tenul se poate irita. Clar ca este un discomfort insa trecem noi peste toate. Nu va dura la nesfarsit.
In zona de beauty, masca este ceva obisnuit. Asa ca mergem mai departe, specialistii din industria beauty vor folosi masti mai mult decat de obicei, iar prietenii nostri designeri le vor fabrica.
Fie ca este unul natural, fie unul sofisticat, machiajul este esenta feminitatii. Renuntam la machiaj pentru a purta masca?
Machiajul trebuie sa fie in continuare prezent in viata noastra. Femeile care s-au fardat pana acum nu vor renunța la acest ritual de frumusete. Machiajul si masca nu se exclud reciproc. Mergem inainte si nu renuntam la nimic. Din contra. Avem ceva in plus: masca. Aceasta ne acopera doar jumatate din fata si drept rezultat este faptul ca centrul de greutate al machiajului vai fi mutat pe zona ochilor.
Ce fac cu rujul meu? Cat de igienic este sa-l mai folosesc daca port masca?
Rujul il vei pastra intr-un loc racoros si îl vei folosi tu prin casa. Nu are rost sa-l folosesti asociat cu masca. In primul rand, pentru ca buzele nu se vad si in al doilea rand, pentru ca va murdari masca. Daca vrei neaparat sa folosesti ruj, atunci ar trebui sa te orientezi catre unul rezistent la transfer sau un ruj din generația “tint”
In trend pentru anul acesta este conturul ochilor, cu accente tribale, acele linii care dau ochilor o anumita expresivitate. Mutam atentia in make-up pe evidentierea ochilor? In stilul arab, poate?
Imaginatia nu are limite cand tema este machiajul ochilor. Se pot folosi farduri colorate, eyeliner, ochii bine accentuati si gene voluminoase. Tendintele ne sustin din punctul acesta de vedere. Va trebui insa sa acordam atenție la detalii. Machiajul ochilor tebuie sa fie frumos atata rimp cat doar ochii se vad din fata noastra.
Tenul are nevoie de o protectie. Nu este normal ca masca sa intre in contact direct cu tenul, la modul repetitive.
Ce facem cu tenul, in conditiile in care cea mai mare parte din fata ne este acoperită de masca? Mai folosim un fond de ten? Sau un gel hidratant in loc de? Renuntam la blush?
Folosim si gel hidratant si fond de ten. Tenul are nevoie de o protectie. Nu este normal ca masca sa intre in contact direct cu tenul, la modul repetitiv. Vor aparea iritatii, discomfort si un aspect mai puțin estetic. Nu ne putem gandi sa fardam doar jumatate de fata, chiar daca purtam masca. Nu ma insistam atat de mult cu fardul de obraz, acest tip de produs are rolul de a evidentia pometii si zambetul. Si masca le ascunde oricum.
Am observat ca sub masca, buzele si tenul meu au de suferit. Este cu mult mai deshidratat ca de obicei. Ce facem in acest caz?
De obicei, la iesirea din iarna, incepem sa pregatim tenul pentru primavera. Ma refer la tratamente de revitalizare, remineralizare, stimulare, etc. Exista acel “good vibe” care ne da impulsul de a face ceva bun si premium pentru noi. In acest an am iesit din iarna si am intrat direct în autoizolarea impusa de co-virus.
Am sarit peste etapele de ingrijire. Saloanele au fost închise. Mai adaugam stress, lipsa de mișcare, lipsa de aerisire a celulelor, plus astenia de primavara specifică. Si cum pielea este cel mai mare organ al nostru, vedem clar cum reflecta tot ceea ce ni se intampla.
Ce este de făcut? O exfoliere mecanica sau enzimatica saptamanal si masti complexe, de doua ori pe saptamana.
O exfoliere buna pentru un ten “astenic” se poate realiza dintr-un amestec de miere si zahar iar pentru o mască buna este nevoie de un produs de baza, gen argila, amidon, polen, drojdie uscata și un liant – banana, avocado, miere, galbenus, etc
Si trebuie neaparat folosit fond de ten, acest tip de produs este frumos si util. Trebuie sa uitam de toate miturile negative legate de el si sa-l folosim cu incredere.
Cine va dori sa investească în îngrijire va alege calitatea si nu cantitatea.
Pentru un artist in make up asa cum esti tu, ce schimbari crezi ca vor urma in coronavirus beauty?
Ca atitudine, se va face o selectie in industria de beauty. Cine va dori sa investească în îngrijire va alege calitatea si nu cantitatea. Cand spun asta ma refer atat la clienti cat si la cei din industrie. Eu, de exemplu ma voi gandi de doua ori, daca mai investesc intr-o gama completa de produse doar ca sa vad cum se lucreaza cu ele. O sa elimin “experimentele” de genul acesta.
Daca te referi la masuri legate de igiena, pot sa spun ca in industria de beauty este curat. Mereu au existat manusi, masti, bonete, papuci de unica folosinta, dezinfectanti si dispozitive de igienizare. Cred ca toate acestea vor fi folosite mai mult, mai “la vedere”, pentru linistea tuturor. Oricum, daca mergi pe strada si treci pe langa un salon, este o aroma placuta in aer, miroase frumos, a curat.
Vom duce dorul congreselor si al targurilor specifice. Va trebui sa gasim alte canale de comunicare, vom invata mai mult, vom investi in educatie.
***
Voi continua seria acestor interviuri despre ceea ce si cum (mai)traim.
Pana data viitoare putem pastram legatura, prin simpla abonare la Newsletterul S.E.L.F.I.E.
Sa auzim de bine!