#PODCAST

Madi Rădulescu: Autenticitatea, avantajul tău emoțional și strategic

Podcastul Strategii de Comunicare eficientă, invitat Madi Rădulescu despre autenticitatea, plusul emoțional și strategic pentru atingerea obiectivelor

〈 Podcast-Oamenii și Spectacolul Expresivității 〉
În acest episod nou și inspirant, din podcastul despre oameni și comunicare „Strategii de Comunicare Eficientă”, o am alături pe Madi Rădulescu, expertă în leadership, pentru o discuție profundă despre autenticitate, curajul de a ieși din tipare și despre cum să îți asumi deciziile chiar și atunci când confortul și siguranța par greu de găsit.

“Autenticitatea face ca cineva  să poată rămâne clar în gândire,  coerent în ceea ce susține.  Să se angajeze chiar într-o discuție contradictorie, fără a avea o încărcătură emoțională care să-i facă rău în primul rând lui sau care să-i altereze comportamentele. A rămâne autentic înseamnă a fi împăcat cu sine”-Madi Rădulescu

De ce să asculti acest episod?

Află de la Madi cum autenticitatea poate deveni un adevărat atuu strategic în atingerea obiectivelor tale, fie că e vorba de relații, carieră sau viața personală. Într-o lume în care standardele și convențiile sunt peste tot, discutăm despre cum să ne păstrăm autenticitatea fără compromisuri.

Teme pe care le abordăm:

  • Autenticitatea ca diferențiator: Cum să fii tu însuți și să-ți construiești încrederea pe baze solide.
  • Cum să ieși din norme și să iei decizii asumate, fără teama de a fi judecat.
  • Nevoia de siguranță vs. libertatea de a fi autentic și de a comunica fără măști.

Ești gata să descoperi cum autenticitatea poate deveni cel mai valoros atu în comunicarea ta? Dă play și alătură-te conversației!

Toți(ne)căutăm autenticitatea, în tot ceea ce facem. Cum suntem, cum arătăm, cum ne comportăm, cum comunicăm. Suntem atât de flămânzi de autenticitate, încât o considerăm un “bun” la toate și la tot. Tema din noul episod mi-a fost “sugerată“ de articolul “ Nu avem nevoie de lideri pe cai albi” publicat în “ Cariere” și semnat de Madi  Rădulescu, Managing Partner MMM Consulting.

Madi este facilitator, trainer și coach de echipă experimentat, care adună peste 25 ani de experiență de lucru cu leaderi în companii mari. De peste 13 ani este coach executiv, iar în 2019 i-a fost acordat premiul Gold Coach Award conform Romanian L&D Industry, survey la care au participat peste 570 manageri și specialiști de resurse umane.

Deviza după care se ghidează Madi: “Fii mereu cu mintea și cu inima deschise, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități”. Este pasionată de dezvoltarea leaderilor, de impactul pe care îl poate crea dând acestora acces la perspective multiple, la propriile resurse, sprijinindu-i să își asume rolul cu încredere înțelegându-și propriile valori și credințe.

A obținut multiple certificări de coaching, management și leadership, este membru ICF – MCC – Master Certified Coach, cea mai înaltă acreditare globală, consultant certificat pentru metodologiile Persona Global și PerformanSe. A derulat proiecte în multe țări Europene. Este  soție, mama și este pasionată de călătorii, să descopere obiceiurile altor culturi.

Autenticitatea se naște în interacțiune, în relație, în comunicarea dintre două persoane

Antoaneta Banu: Îmi place foarte mult deviza ta:” Fii mereu cu mintea și cu inima deschisă, învață continuu și viitorul se va arăta plin de șanse și oportunități” Sună foarte bine, însă mulți spun că sunt deschiși să învățe, dar șansa și oportunitatea nu se arată ele, așa de repede precum își doresc. La tine cum a fost?

Madi Rădulescu: Păi, uite, dacă tot punem tema noastră împreună cu învățarea continuă, această deschidere de a învăța permanent și de a accepta că uneori nu știi nimic, ține de autenticitate.

Antoaneta Banu:  Iată o deschidere foarte bună. De foarte mulți ani tu lucrezi cu leaderii, îi ajuți să se cunoască, în drumul lor. Ce înseamnă să lucrezi cu un leader? Văd foarte multe persoane pe social media care se fălesc cu acest tip de … “activitate profesională “ pe care o au. Tu nu faci zgomot pe rețelele de socializare. De ce?

Madi Rădulescu: Vezi și asta se remarcă. Alegerile tale se remarcă. Și asta ține de felul în care înțeleg eu autenticitatea. De exemplu,  eu am ales să scriu,  pentru că ai pomenit de unul dintre articolele mele. Ceea ce scriu reflectă modul meu de a gândi și de a vedea viața și leadership-ul.

Contribuția mea, în  ceea ce înseamnă să lucrezi cu leaderii înseamnă să înveți în decursul anilor. Eu nu știam de la bun început, cum să le devin partener de gândire, de dezbatere. Sprijinul acesta nu este de tipul: sunt confidentul tău.

Este un parteneriat prin care, înțelegându-le provocările, îți permiți  să-i provoci și să le oferi un feedback pe baza observațiilor tale,  pe care este foarte posibil să nu îl primească de la altcineva.  Ca să poți face asta, e nevoie să înveți  în primul rând despre tine și despre ce ești tu capabil, despre modul tău de a gândi și de a vedea viața și lucrurile. A provoca pe cineva ca să-l sprijini nu înseamnă a-l contrazice, sau “ a  băgat bățul prin gard,….

Antoaneta Banu: Sau “ ți-am zis eu”……,

Madi Rădulescu: Da, exact. Și atunci, cumva, toată dezbaterea noastră despre nevoia de a fi autentic, despre nevoia de a ști unde ești, cum te poziționezi, este o dezbatere, până la urmă, despre capacitatea noastră de a câștiga încrederea oamenilor cu care lucrăm,  în slujba cărora suntem. Indiferent, că  ai o meserie ca a mea, în zona de coching, de facilitare sau de a conduce o companie, suntem în slujba celor cu care lucrăm.

Antoaneta Banu:  Ți  s-a întâmplat vreodată să lucrezi cu un leader și pe parcurs să renunți la el?

Madi Rădulescu: Eu nu renunț la ei.  Este dreptul oricărui leader să renunțe la mine, dacă simte că relația profesională nu-i mai oferă ceea ce el are nevoie Și asta este esența parteneriatului. Oamenii pornesc de la un capital de încredere, într-o relație profesională, cum e cea pe care eu o dezvolt cu cei pentru care lucrez.

Oamenii renunță,  nu pentru că și-au pierdut încrederea în tine, ca persoană, ci pentru că  și-au soluționat nevoia,  întrebările sau dilemele. Se poate întâmpla ca, de exemplu, eu să nu rezonez cu o anumită persoană.

Astea sunt cazuri foarte rare, aș putea spune, greu de întâlnit. A fi partener cu cineva  înseamnă să ai deschiderea și această capacitate, să-l accepți pe om așa cum este el, cu toată bogăția lui și cu toată experiența lui și să înțelegi de ce ești tu acolo.

Antoaneta Banu: Dacă tu ai spune unui leader “de astăzi nu mai pot să lucrez cu tine” asta nu înseamnă că este un act de autenticitate din partea ta? Poate că tu,  Madi Rădulescu în autenticitatea ta îi declari că te-ai plictisit de acel client.

Madi Rădulescu: Jobul meu nu este să mă plictisesc de clienții mei.  Job-ul meu este să îi întreb ce-i face să gândească într-un  fel anume,  sau ce stă în spatele comportamentului pe care îl au. Sau ce anume îi ajută în contextul respectiv sau nu. Eu nu mă plictisesc de clienții mei.

Antoaneta Banu: Când consideri tu că o persoană este autentică? În momentul în care te întâlnești cu cineva și stați de vorbă pentru prima dată, ce te face pe tine să o consideri pe respectiva persoană ca fiind autentică?

Madi Rădulescu: Aș porni de la faptul că,  la fel ca și încrederea,  autenticitate este o chestiune de relație, de relația mea cu mine însămi, de relația mea cu cineva,  în  interacțiune.

Eu te voi considera pe tine autentică, dacă felul în care eu mă simt în prezența ta îmi dă voie să rămân autentică. Autenticitatea se stabilește între noi. La fel și încrederea leaderului, pentru că este o relație între omul care conduce și cei pe care îi conduce. Sunt de acord că a discuta  despre lucrurile astea înseamnă  a vorbi despre oameni în general.

Pentru mine o persoană  este autentică în momentul în care nu încearcă să pară altcineva. Autenticitatea  nu înseamnă să faci  orice îți trece prin cap, pentru că în continuare avem niște norme sociale.

Sigur, avem respect, acel cadru în care doi oameni interacționează și se simt bine, unul față de celălalt. Și când vorbesc despre respect,  mă refer la  valori.  Autenticitatea este capacitatea cuiva de a rămâne loial valorilor sale. Însă noi nu vorbim despre valori în fiecare zi, dar arătăm valorile noastre în comportament și asta se naște în interacțiune, în relație, în comunicarea dintre două persoane.

Antoaneta Banu:  Înseamnă că autenticitatea este, să spunem, o virtute de a fi și de a rămâne consecvent cu tine însuți/ însăți?

Madi Rădulescu: Este o virtută, pentru că ea este foarte apreciată de oameni. Ei caută în jur integritate, caută autenticitate tocmai pentru că își  doresc să se simtă ei înșiși, în siguranță.

Antoaneta Banu:  Sunt și oameni care îi  judecă pe ceilalți pe care îi  percep ca fiind autentici. Poate să fie și o incapacitate a mea ca persoană, de a nu intra în clișeele impuse de societate?

Madi Rădulescu: Păi, ai spus două cuvinte cheie:  să judece și clișee. În momentul în care pornești cu judecăți de valoare în relație cu oricine, reduci posibilitatea ca acea persoană să rămână autentică.  Intuitiv, dacă tu mă judeci, eu voi încerca cumva să intru în clișeele tale, pentru că relațiile sociale, relațiile de muncă implică obiective și mize.

Implică nevoia de a obține rezultate, implică nevoia de a face pe plac la un moment dat,  de a avea un anumit tip de relație contextuală, pentru că așa cere momentul și oportunitatea. În toate aceste încercări de a ne adapta la mediu și de a stabili un anumit tip de relație, în momentul în care eu mă simt judecat, fie resping și atunci pot să fiu autentic ieșind din norme,  și tocmai ți-am confirmat clișeul.

Dacă sunt autentic, e ceva în neregulă? Sau, dimpotrivă? Încerc să devin conformist ca să fac față contextului respectiv fără a rămâne autentic.  Autentitatea este mai degrabă legată de valori decât de posibilitatea de a face ce vrei tu să faci.

Dacă autenticitatea înseamnă să faci tot ce-ți trece prin cap, autenticitatea înseamnă și asumarea deciziile pe care le iei

Antoaneta Banu: “Nu-ți complica viața încercând să fii tu însuți cu toată lumea. Sunt oameni cărora nu le place și nu le convine să fii tu însuți” Mircea Eliade.  Este autenticitatea permanentă? Este autenticitatea conjuncturală? Este autenticitatea adaptabilă?

Madi Rădulescu: Mă bucur că l-ai citat pe Eliade, pentru că spune un mare adevăr. Eu mă încăpățânesc să raportez autenticitatea la valori, pentru că noi nu avem niciodată o valoare și gândim în alb și negru. Avem întotdeauna un set de valori și  o ierarhie,  o prioritate a acestora. În încercarea de adaptare la diferite contexte, eu pot rămâne autentic și loial valorilor mele.

De exemplu, mă duc în mediu organizațional și am de luat niște decizii grele.  Am o dilemă. Ce e mai important:  să protejez oamenii cu care lucrez sau să le spun vestea proastă? Incerc să îmbrac cumva situația asta și  atunci aș putea părea lipsit de autenticitate, pentru că sunt oameni mai intransigenți și care vor spune că încerc să-i manipulez sau încerc să dau lucrurilor o culoare mai roz decât sunt ele în realitate.

Pe de altă parte, dacă valoarea mea este să încerc să dau veștile proaste într-un fel care să țină cont de emoțiile celuilalt, eu rămân autentic valorilor mele și voi încerca, poate să temporizez veștile respective sau să le amân până când voi găsi niște alternative care să rezolve anumite părți ale unor decizii negative. De asta, poate că o persoană rămâne autentică în funcție de ceea ce este important pentru ea.

Dar întotdeauna aceasta autenticitate este supusă judecății și  evaluării,  fiindcă dacă tu aștepți de la mine franchețe, oricât de rea este vestea, vei prețui că pot să fiu direct și ferm.

Dacă tu aștepți de la mină, să țin cont de emoțiile tale și să fiu empatic, atunci vei aprecia  faptul că am luat problema, poate mai în privat, sau m-am gândit un pic mai mult, sau am căutat întâi alte soluții și nu am fost chiar atât de direct și ferm.

Antoaneta Banu: Ce tip de relație există între autenticitate-corp- minte-suflet?

Madi Rădulescu: Eu când sunt autentică sunt și  relaxată. Nu simt nevoia să dovedesc cuiva că sunt altcineva decât ceea ce sunt. Asta face ca cineva  să poată rămâne clar în gândire,  coerent în ceea ce susține.  Să se angajeze chiar într-o discuție contradictorie, fără a avea, nu știu, o încărcătură emoțională care să-i facă rău în primul rând lui, sau care să-i altereze comportamentele. A rămâne  autentic înseamnă  a fi împăcat cu sine.

De multe ori asociem mediu de business cu ceva pragmatic.  Este incredibil câți leaderi care aparent sunt preocupați doar de performanță și de rezultate,  de fapt au preocupări extrem de solide,  de  manifestare în privința laturilor foarte umane, felul în care ei sunt împăcați cu situația, cu contextul, cu deciziile lor, cu ceea ce li se cere. Când ești autentic, devii mai ușor de împăcat.

Antoaneta Banu: Este un exercițiu cu tine însuți  destul de dificil și nu cred că ajungi la autenticitate așa, dintr-o dată.

Madi Rădulescu:Mă întorc iarăși  la baza autenticității. În decursul vieții descoperim felul în care vrem să fim noi înșine. Evoluăm. Nevoile de la 20 de ani sunt altele decât nevoile noastre la 30, la 40, la 60 de ani. La fel, conștiința noastră socială și personală se dezvoltă, setul nostru de valori se modelează. Sunt eu însămi astăzi, acum, în conversația cu tine, poate altfel decât eram acum 20 de ani.

Uneori autenticitatea este asociată poate greșit, cu aceste izbucniri a sinelui în care practic nu mă mai interesează. “Eu ăsta sunt. Și dacă vreau să umblu pe stradă cu părul verde, fac asta”. Sunt diferite formele noastre de exprimare și atât timp cât nu faci rău altcuiva, cred că libertatea este o valoare fundamentală. Ea face parte din autenticitate.

Fiica mea are foarte multe tatuaje și am fost de foarte multe ori întrebată cum am trecut prin experiența asta cu ea.  Și dacă ea o să asculte conversația noastră va zâmbi și va avea niște comentarii, pentru că evident că m-am opus la început.

Ea mi-a spus” Mama da’, asta este forma mea de exprimare. Cu ce te deranjează? Îți fac rău? . O să ajungi  să lucrezi în diferite locuri și oamenii te judecă și poate să fie un mod de a te respinge, i-am spus. Iar ea zis ”Nu-i nimic. O să mă gândesc să-mi aleg o meserie în care să pot  să fiu pe picioarele mele și să să-mi decid viitorul”.Ea face stomatologie.

Mi-a luat foarte mult timp să integrez informația asta și să spun în primul rând că  nu este despre mine, ci este despre ea. Eu, în  autenticitatea mea am ales să nu îmi pictez corpul, ea ales să-și facă niște tatuaje.

Chiar așa! E altă persoană, altă personalitate care își asumă, pentru că, apropos,  dacă autenticitatea înseamnă să faci tot ce-ți trece prin cap, autenticitatea înseamnă și să îți asumi deciziile pe care le iei și să le duci până la capăt. Da, autenticitate înseamnă libertate. Da, autenticitate înseamnă asumare și responsabilitate.

Antoaneta Banu: “Vremurile grele trezesc o dorință instinctivă pentru autenticitate” Cocos Chanel.  A devenit autenticitatea un must? Noi, oamenii, avem această tendință,  de a o” compromite” și de a o transforma într-o altă “normă”?

Madi Rădulescu: Aș spune că autenticitatea a fost întotdeauna un must pentru relațiile de calitate. Cui îi place sau cine nu  își dorește să aibă un prieten, un soț, un șef, un coleg de muncă care să fie un om sincer, pentru că noi asociem autenticitatea cu sinceritatea. Așa cum spuneam mai devreme, te simți sigur în prezența acelei persoane pentru că ști cum gândește,  ce preferințe are,  ce își dorește.

În consecință, pot dezvolta o relație în care eu să mă simt liber și în siguranță psihologică. Avem nevoie și am avut întotdeauna nevoie de autenticitate. Ce cred că aduce pe buzele noastre, azi este faptul că resimțim mult lipsa de autenticitate.

Resimțim lipsa autenticității chiar și în mediul privat, mai ales cu cât companiile sunt mai mari și când poate, performanța ta sau capacitatea ta de a avansa într-o carieră depinde și de ce relații ai, ceea ce este perceput ca o lipsă de autenticitate și afectează încrederea.

Capacitatea de a comunica cu empatie, viziunea,  scopul, deciziile, înseamnă  a fi și autentic din punct de vedere emoțional

Am putea evalua o persoană care este foarte ambițioasă și orientată către rezultate ca fiind neautentică, pentru că-și urmărește doar propriul interes, deși în esență, persoana respectivă ar putea să fie foarte loială valorilor și principiilor sale. De exemplu, că rezultatele sunt cele mai importante și se comportă exact așa cum gândește și cum simte. E un paradox al evaluării noastre despre un om ca fiind neautentic, respectiv nesincer, dacă este mai pragmatic, direct și investește mai puțin în compasiune sau în atenția pe care o de oamenilor săi. Acest tip de autenticitate, pe care unii îl numesc autenticitate strategică, ( capacitatea de a rămâne loial unui anumit obiectiv sau scop pe termen lung). Este mai greu de recunoscut și de apreciat”, spune Madi Rădulescu în articolul despre care făceam pomenire la începutul episodului nostru Nu avem nevoie de lideri pe cai albi”,  în publicația Cariere.

Antoaneta Banu: Este foarte interesant acest concept și îmi place foarte tare despre autenticitatea strategică. Ce înseamnă autenticitate strategică?

Madi Rădulescu: Este un concept care  circulă destul de mult,  când vorbim de relațiile autentice între oameni și sigur îl întâlnim mai degrabă în mediile organizaționale pentru că acolo se vorbește foarte mult de păstrare a direcției, de păstrare a strategiei, de atingere obiective obieotivelor.

Și uneori da, este nevoie  să urmărim un obiectiv, să mergem cu el până la capăt, indiferent câte greutăți apar pe parcurs și care sunt relațiile și reacțiile oamenilor. Si asta este foarte mult prețuit la cei ce conduc,  capacitatea să nu se abată de la viziunea și de la gândirea lor.

Autenticitatea se manifestă prin sinceritatea de a expune oamenilor  urmărirea unui obiectiv, proiect,  viziunea pe care leaderul o are, oricât de greu este.  Iar acesta este un tip de autenticitate de care avem nevoie. Dacă persoana respectivă are și capacitatea de a comunica empatic,  de a explica viziunea,  scopul, ce implică aceste decizii, el este considerat a fi și autentic din punct de vedere emoțional.

Însă uneori ai nevoie de o mână forte, de un om care să fie capabil și să fie autentic în a fi o mână forte. Avem situații în care dacă arăți doar simpatie oamenilor, nu rezolvi mare lucru.

Antoaneta Banu: Autenticitatea strategică despre care vorbești tu, este o formă de a fi pragmatic?

Madi Rădulescu: Dacă înțelegem același lucru prin a fi pragmatic, adică a face un calcul de cost-beneficiu și de a lua decizia cea mai bună pentru momentul respectiv, categoric, autenticitatea strategică nu presupune lipsa onestității.

Când vorbeam de faptul că oamenii percep că îți urmărești interesul propriu, poate fi o judecată de valoare corectă în momentul respectiv din perspectiva lor, pentru că, repet, autenticitatea apare în relație.

Dacă așteptarea mea față de tine este alta, eu te voi judeca punându-te în tabloul în care tu îți urmărești doar scopul. Dar poate că situația, contextul, criza respectivă forțează exact asta: îți cere să urmărești scopul respectiv.

Antoaneta Banu: Autentic-strategic pot să fiu și în viața personală, nu doar ca lider?

Madi Rădulescu:  Evident, neacceptând lucruri care ție îți sunt de neacceptat. Și dacă vreau să-mi ating obiectivele și în viața personală,  autenticitatea e un plus și emoțional, și strategic.

Câteva elemente care ne ajută să recunoaștem autenticitatea emoțională sunt legate de felul în care persoanele, persoana respectivă se acceptă pe ea și pe cei din jur așa cum sunt, fără să dorească să îi schimbe în permanență, fără să le ceară să se conformeze complet perspectivelor sale și acceptându-le perspectivele diferite. Această acceptare nu implică lipsa dorinței de a deveni mai bun, ci mai degrabă complexitatea punctelor tale. Ta, conștientizarea punctelor tale tari și a ariilor în care nu stai neapărat prea bine. În momentul în care, în adâncul sufletului tău, știi că nimeni nu este perfect, știi că orice colaborare se naște din frumusețea acestor imperfecțiuni puse la un loc”  Madi Rădulescu în  Nu avem nevoie de lideri pe cai albi din publicația Cariere.

Antoaneta Banu:” Să înțeleg că cealaltă componentă a autenticității, este partea emoțională și că această acceptare a imperfecțiunii e clar inclusă în autenticitate. Dar nu este cumva  este o vulnerabilitate în lumea de astăzi? Cum să mă arăt eu că sunt imperfect?

Madi Rădulescu: Păi tocmai despre asta e vorba, dacă îmi permiți. Ideea este în felul următor. Trăim într-o lume în care avem nevoie să ne adaptăm în timp real la schimbări care se întâmplă în timp real.

Luăm o decizie ieri și astăzi constatăm că s-au modificat datele de intrare, lucrăm patru luni la un buget și constatăm că nu mai e valabil. În momentul în care ajungem să îl finalizăm, avem o relație cu anumiți clienți  și constatăm că preferințele lor sau felul în care vor ei să facă business se schimbă peste noapte.

Ne propunem să ne mutăm în alt oraș pentru că tocmai am găsit job-ul vieții noastre și între timp, în două luni de zile s-a luat o decizie pe alt continent că se închid operațiunile firmei respective în România.

Deci, în toată această ambiguitate și incertitudine în care trăim,  e nevoie cumva să le internalizăm și să le acceptăm. Nu prea mai ai toate răspunsurile.

Cum spuneam la început, descoperi pe zi ce trece că de fapt nu știi nimic. Și atunci sunt două lucruri care țin de autenticitate.

 

Capacitatea noastră de a deveni mult mai modești în ceea ce ne privește.  Și de a putea crea un spațiu oamenilor din jur, unde ei să se exprime,  să contribuie și să aducă partea lor de cunoaștere și de perspectivă.

Să putem găsi soluții mai rapid și mai complex. Deci, zona de modestie și capacitatea noastră de a accepta că putem greși pentru că inovația și adaptarea asta din mers ne de mai multe șanse să greșim decât să avem dreptate.

Antoaneta Banu: Păi, cum să accept eu că greșesc? Și cum să fiu eu modest când mi se spune peste tot că  nu mai există modestie în lumea asta? Păi, o să fiu alungat din Olymp și eu ce fac?

Madi Rădulescu: Conform unor stereotipuri și clișee ale unei bune părți din societate, așa este. Trebuie să te străduiesti să ai toate răspunsurile să nu fi slab, să nu fi vulnerabil. În cealaltă parte de lume, a fi vulnerabil înseamnă a fi sincer cu tine însuți, a fi sincer cu cei din jur.

Accepta că nu ai toate răspunsurile și  că o construcție nu se face doar cu tine. Nu poți să faci o casă singur. Da,  poți să faci dacă o desenez pe hârtie. Dar aia nu e casa ta, e doar un concept. Deci aș fi mai degrabă tentată să afirm că  vulnerabilitatea nu e despre slăbiciune.

Autenticitatea va mișca motoarele noastre cu o turație mult mai potrivită vremurilor actuale decât fixismul unei expertize care se depreciază pe zi ce trece.

Antoaneta Banu: Autenticitatea este rațiune și simțire? Este pragmatism și emoție? Ce este, de fapt, autenticitatea?

Madi Rădulescu:  E o stare de spirit pe care să ți-o permiți. Uite, nu cred că poate spune cineva că este 100% autentic în orice fel de situație. Am momente în care, deși lucrez cu oamenii, vorbesc în public și asta  face parte din identitatea mea profesională.

Am momente când merg la câte un eveniment în care nu mă simt în largul meu și mă surprind că poate simt nevoia, nu știu, să fiu mai tăcută sau să dau un pas în spate, deși poate că nu fac asta de obicei sau  dimpotrivă simt nevoia să mă fac vizibilă. Dar asta mă scoate din zona mea de confort.

Eu nu pot spune despre mine în acel moment că sunt 100% eu, însămi și autentică. Îmi revin în momentul în care mă reconectez la mine și spun “OK, pentru ce sunt eu aici și de fapt, ce mi-aș dori în contextul ăsta, în ora asta și jumătate pe care o petrec aici și ce valoare aș vrea să iau și cum aș vrea să plec”?  Asta e o chestiune de câteva secunde, poate chiar mai puțin, când te conectezi cu tine însuți și îți poți permite din nou să fii autentic pentru că te liniștești.

Antoaneta Banu: Să rămâi conectat la tine însuți împerfect, așa cum ești. Și mai înseamnă și acceptare,  pentru că mulți își doresc autenticitatea, își descoperă imperfecțiunile, dar nu și le acceptă. Acceptarea este cel mai greu pas în autenticitate?

Madi Rădulescu:  Pentru asta există o întreagă profesie, pentru că uneori ai nevoie de sprijin,  de un prieten bun care să îți poată spune  lucruri pe care nu ți le spune nimeni. Ai nevoie de o glindă vorbitoare,  ceea ce e mai greu de obținut uneori prin dezvoltare personală, consecventă și consistentă și interogarea gândirii tale,  credințelor tale, a convingerilor tale. Facem pași mari. Avansăm în drumul ăsta către a ne putea permite să fim noi în șine

Sunt Antoaneta Banu și te invit să rămâi aici și pentru următorul episod din Strategii de Comunicare Eficientă, podcastul despre Oameni și Comunicare.  

Nu uita: Keep communication H.O.T. : honest, open and two-way.

Best!

Podcast disponibil pe:

         

Lasă un răspuns