DIALOGURI DESPRE PUTERESPECIAL

Tu chiar poti schimba mentalitatea angajatorului tau!

 

 

Cum poti  elimina ageism-ul din  mentalitatea  angajatorului?

 

„Experience never gets old”! Asa si-a spus si  Ben. Vaduv si pensionar, Ben Whittaker  este back in business. La saptezeci de ani,  el devine un senior intern la un site de moda, fondat si condus de  o tanara  Milenials. Cum a reusit Ben sa schimbe mentalitatea angajatorului si sa devina cel mai important angajat din firmă?

 

Sigur ai spus ca asa ceva este posibil doar la cinema.  Tocmai ti-am spus, pe scurt subiectul filmului The Intern. Rolul lui Ben este interpretat cu mult umor de Robert De Niro care isi joaca propria varsta. Cel mai important aspect pe care filmul il dezbate este cel despre, cum poti chiar TU sa demolezi  mentalitatea de tip ageism.

 

 

 Ageism-ul este posibil si intr-o companie care gandeste big.

 

Conform ADEA( Age Discrimination in Employment Act ) din 1967. discriminarea pe criteriu de varsta a angajatilor este ilegala. ADEA vizeaza in mod  special dezavantajarea persoanelor  care au peste 40 de ani. Majoritatea managerilor  și a profesionistilor in domeniul resurselor umane  spun ca nu exista criteriul varstei in compania lor. Insa realitatea nu este atat de simpla.

 

 

Mentalitatea angajatorului, de tip ageismul, sau discriminarea pe motive de varsta este posibila chiar si  intr-o companie care gandeste big. Chiar daca lucrezi intr-o  firma de foarte mult timp si esti apreciat pentru toata munca depusa, asta nu inseamna ca, la un moment dat angajatorul tau nu te poate scoate din joc. Nu pleca de la ideea ca esti de mare folos companiei, ca munca ta a adus rezultate si ca nimeni nu ar renunta la tine.

 

 

Iata doar cateva semnale  care trebuie sa te puna pe ganduri.

 

Ai 45+ te simti puternic si ai inca foarte multe de oferit.
De curand,  colegilor tai mai tineri tocmai li s-a oferit sansa  sa urmeze cursuri de dezvoltare profesionala,  sa participe la conferinte internationale.  Tu nu te-ai regasit pe lista participantilor, nu-i asa?

 

Ai 45+ si ceva experienta, dar ai fost  lasat in afara intalnirilor cu clientii importanti ai companiei. Nu cumva, pana de curand tu ai lucrat cu acesti clienti si totul a mers bine?

 

Ai 45+ si foarte mult umor si mergi la sala cu colegii.
Uneori, subtil, cei mai tineri din echipa glumesc despre varsta ta, iar sefii te tachineaza  cu planurile de pensionare?

 

Ai 45+ și ai fost ignorat de pe lista celor care au fost recutati pentru un post pe nivel superior.

 

 

Cum poti schimba mentalitatea angajatorului in favoarea ta?

 

Daca nu ai trecut prin situatiile de mai sus, esti un caz fericit. Dar asta nu inseamna ca nu ti se poate intampla si tie. Ce poti face tupentru a schimba mentalitatea angajatorului tau?

 

  • Vacantele cu familia sunt o investitie care merita. Dar aloca buget si pentru cresterea si dezvoltarea profesionala.

 

  • Lupta impotriva stereotipului unui profesionist de moda veche, care nu se simte confortabil cu schimbarea si tehnologia, care se plange ca are energia scazuta.

 

  • Nu te gandi ca locul de munca “iti datoreaza” ceva pentru implicarea si devotamentul tau, din trecut. Nu intra in stereotipii, pentru ca iti pot afecta  gandirea si modul in care actionezi.

 

 

Mentalitatea angajatorului de tip ageism se poate schimba.

 

1Ramai relevant si actual.

Si chiar daca ai  experienta si calificarile pentru un anumit job sau nivel in cariera, uneori recrutorii sunt tentati sa considere ca esti  blocat intr-o rutina. Prin dezvoltarea profesionala continua, în special in domeniul noilor tehnologii, vei reusi sa depasesti obstacolul  varstei, demonstrand  faptul ca ti-ai facut updateurile si poti  combina experita ta cu noile provocari din tehnologie.

 

2 Nu ocoli subiectul  varsta.

Angajatorii nu ar trebui sa te intrebe despre varsta ta, pentru ca asta este discriminare. Cu toate acestea, exista moduri subtile de a face referire la varsta. De exemplu, tu cum ai raspunde la întrebarea: “Cum va simtiti sa lucrati pentru un manager care este mai tanar decat dumneavoastra”?

Fii pregatit pentru astfel de situatii. Si ofera un raspuns care sa te plaseze in zona de interes, demonstrand ca ai experinta necesara sustinuta de curiozitatea pentru tot ce este nou.

 

3 Flexibilitatea este cheia

Este foarte greu sa o iei de la capat, dupa ce ai lucrat, timp de 10-20 de ani pe o  pozitie  de nivel inalt. Dar este o situatie posibila pentru fiecare dintre noi. Practic, inseamna sa accepti o pozitie inferioară si un  salariu mai mic. Perspectiva  nu este placuta, dar flexibilitatea ta, intr-un astfel de moment va fi un atuu.

Multi angajatori vad candidatii cu experienta ca fiind prea scumpi. Demonstreaza intr-un interviu ca esti dispus sa te adaptezi la un nou rol si că esti gata sa incepi cu entuziasm.

 

4 Rămai activ si fa un update in reteaua ta profesionala.

Transforma experinta profesionala intr-un avantaj. Iar reteaua ta  profesionaaă este mult mai profunda decat a unui debutant. Utilizeaza aceste resurse. Nimeni nu spune ca,  după 40 de ani este usor sa găsesti un job. Dar nu uita ca tu poti schimba mentalitatea angajatorului tau!

 

Si nu uita Experience never gets old!