ESENTE DE #LEADERSHIP

Elasticitatea, comportamentul cheie in stilul de leadership post criza

#EsenteDeLeadership  Interviu cu Aliz Kosza, business mentor& strategist

 

Din luna februarie criza declansata de coronavirus face ca noi toti, la nivel global sa traim pe pilot automat. Vom avea o aterizare fortata sau…o prabusire? Ceea ce stim acum este ca nimic nu va mai fi ca inainte. Dar ce va fi, dupa? Cum se vor schimba oamenii, natiunile, organizatiile, businessurile? Care sunt transformarile in stilul de Leadership post criza?

In interviul realizat (la distanta), Aliz Kosza mi-a oferit cateva coordonate pe care ea le considera relevante pentru Lumea post autoizolare.

 

 

Asistam la metamorfoza omenirii. Si este o certitudine

 

 

Criza pe care o traim azi schimba in timp real lumea. Care crezi ca sunt fundamentele noului tip de societate care va aparea post criza?

Acum, planeta traieste dimensiunea colectiva a unei crize existentiale-individuale. Si este perfect comparabila situatia. Ce face individul in asemenea momente de rascruce? Se izoleaza. Dar intra si in depresie.I ncearca sa se reseteze. Se straduieste. Si constientizeaza ca este nevoie de un proces de transformare prin care trebuie sa treaca.

 

Da! De data asta transformarea se produce. Asistam la metamorfoza omenirii. Si este o certitudine.   Nu mai este o profetie, o utopie sau o dorinta.  Resetarea se produce acum. Aici. In noi toti si prin noi toti. Oamenii cu care vorbesc imi spun asa: Gata! Asa nu se mai poate. Dupa criza totul va fi altfel! Insa nu stiu sa defineasca acest “altfel”.

 

Cum simt eu lumea noua pe care, sincera sa fiu, o pandesc, o astept de atata vreme?

Expertiza. Meritocratie

Lumea dilentatilor va apune, cu siguranta. Companiile, societatea si oamenii au nevoie de expertiza si de maxima incredere in experti.

 

Nu ne vom mai permite bajbaieli sau clasicul “merge si asa”. In toate domeniile se vor cauta talentele si nu diplomele, competenta si nu loialitatea (sau vechimea in munca), valorile comune si nu neaparat un CV impecabil.
De acum oamenii capabili vor iesi in fata.

 

Remodelare administrativa

Expertii de care vorbeam mai sus ar putea sa reconfigureze administratiile. Acum este mai mare nevoie ca oricand de rapiditate prin digitalizare totala, dar si “umanizarea” relatiei cu cetateanul. Iar prima nu o exclude pe a doua.

 

Solidaritate si maturizare

Post criza, in toate ariile societatii, eu sunt convinsa ca vor creste considerabil responsabilitatea individuala, aplecarea catre natura si civismul. Din ce in ce mai multi se vor retrage in natura, vor practica yoga si vor apela la psiholog.

 

Oamenii vor colabora mai strans si vor schimba idei. Va fi o mai mare deschidere catre transferul de know how si experienta practica. Vom invata mai multi unii de la altii. Iar calitatea si proportiile relatiilor interumane vor conta din ce in ce mai mult.

 

Si mai cred ceva. Se va diminua distanta dintre cei avuti si restul societatii, pentru ca s-a cristalizat conditia umană. De la Casele regale, la vedete, sportivi renumiti, prim ministrii, medici, oameni simpli-Virusul nu a iertat pe nimeni.

 

 

Cele mai mari provocari le vor avea companiile mari, cele care au structuri globale, rigide, supra-procedurate, inflexibile

 

 

Vine aceasta criza sa democratizeze leadershipul?

Se contureaza un switch (o trecere) catre un alt stil de conducere si administrare a afacerilor, a institutiilor, a guvernelor. Iar comportamentul cheie va fi ELASTICITATEA.

 

Nu m-ar mira deloc ca modele actuale de conducere birocratice, rigide, narcisiste sa dispara subit, daca acesti conducatori si sistemele in care activeaza nu se vor stradui sa se adapteze vermurilor. Iar asta se va simti, se va vedea imediat dupa criza.

 

Cele mai mari provocari le vor avea companiile mari, cele care au structuri globale, rigide, supra-procedurate, inflexibile. Este perfect valabil si pentru guverne sau administratii locale. Vremurile nu mai permit respectarea procedurilor de dragul de “a da bine, de a fi conform cu procedura”. Nu mai este timp pentru astea. Este nevoie de analiza si decizii rapide si de adaptare din mers a acestor decizii.

 

Care sunt dimensiunile elasticitatii?

  • Flexibilitate in luarea deciziilor strategice: alegeri rapide si istete in momente de incertitudine.
  • Elasticitate organizationala si comportamentala: capacitatea de a mobiliza si motiva oamenii sa-si invinga teama si sa navigheze cu fruntea sus in vremuri tulburi.

 

Care ar fi principiile acestei elasticitati?

  • Flexibilizarea procedurilor, reducerea birocratiei. Este nevoie de maxima flexibilizare a proceselor, mai ales in contextul actual de aprovizionare, de lipsa produselor pe piata, de sincope in activitatea producatorilor, etc.
  • Responsabilizarea individuala, prin delegarea deziciilor catre oameni, pana la baza organizatiilor.
  • Promovarea relatiilor cat mai informale cu angajatii, prin ownership pe proiecte, personalizarea sarcinilor, mai mult ca oricand bazata pe competentele cheie si capabilitatea angajatilor.
  • Intarirea valorilor si a viziunii, cu focus pe mentinerea unui ritm rezonabil al activitatii si renuntarea la profiturile uriase. Altfel spus: revenirea la sens, la misiune, la un tel comun.

 

 

Sfatuiesc des antreprenori, sa aiba in perioada asta o “fermitate blanda

 

 

Comunicarea de leadership in timpul acestui tip de criza o vezi ca o  ponderare intre un „calm deliberat” si/sau „optimism limitat”?

Dupa criza, managementul DIRECTIV va fi in moarte clinica.  Cel putin asa simt eu.  Asta imi doresc. Comunicarea leaderilor ar trebui sa fie cat mai sincera. Sa spuna adevarul. Sa nu judece. Sa nu foloseasca aceasta criza drept o scuza jalnica, pentru masurile luate.

 

Sfatuiesc des antreprenorii, in perioada asta sa adopte o “fermitate blanda”, alternand deciziile ferme cu decizii colective, bazate pe consultarea cu oamenii cheie din organizatie.  Este recomandat ca aceste consultari sa fie reale si nu doar formale, astfel incat unele dintre ideile, viziunea si solicitarile oamenilor sa se regaseasca in deciziile finale, care i-ar putea afecta in mod direct.

 

Cred ca incet, incet intram in era holocracy

 

 

Criza Covid-19 a impus munca remote. Consideri ca acest context aduce in prim plan Leaderul smerit,  compatibil cu generatiile  Milenialls si Z?

Provocarea cu Milenialls si Z va exista atata timp cat nu se va renunta la Pricipiul lui Peter. Leaderii de moda veche, neadaptati si neacorati in prezent au nevoie de o veriga in relatia cu acesti tineri. Ma gandesc ca ideal, ar putea fi chiar identificarea unor leaderi din randul acestor generații.  Tineri inzestrati care au calitati innascute si care sunt validati de oamenii din echipa. Ei ar putea sa asigure o mediere si o comunicare eficienta intre top management si echipele de lucru, pana la baza organiatiei.

 

O alta abordare ar fi educarea tinerilor prin Team Coaching, o metoda foarte eficienta de apropiere prin acceptarea diversitatii, a autenticitatii si trecerea la un management colaborativ si facilitarea comunicarii eficiente.

 

Cred ca incet-incet intram in era “holocracy”. In domenii precum IT-ul acest concept functioneaza perfect. Practic, nu mai este nevoie de manageri. Suna ciudat nu-i asa? Da, chiar asa: nu va mai fi nevoie de sefi si sefuleti care distribuie si verifica sarcinile.

 

 

 

Multe situatii, atitudini, obiceiuri, profesii sau domenii de activitate nu vor mai fi functionale

 

 

 

Se spune ca orice criza are si doza ei de oportunitate. Se poate aplica si in situatia de acum, tinand cont ca acest virus a adus o criza atipica?

Oamenii se vor redescoperi si se vor reconecta cu ei insisi, cu natura si cu Dumnezeu. Multe situatii, atitudini, obicieiuri, profesii sau domenii de activitate nu vor mai fi functionale.

 

Tarile vor reveni la valorile lor nationale, la constructia din temelie a micro-industriilor locale, iar oamenii – cel putin la    noi – cred ca vor incuraja productia interna prin consumul produselor romanesti. Globalismul se va clatina. Se va forma o noua structura economica mai regionalizata, mai fragmentata, mai putin dependenta de cateva tari si astfel se va crea un echilibru.

 

Creativitatea natiunilor si cercetarea vor inflori in beneficiul omenirii.

 

 ***

Voi continua seria acestor interviuri despre ceea ce si cum (mai)traim.

Pana data viitoare putem pastra legatura, prin simpla abonare la newsletterul S.E.L.F.I.E.

Sa auzim de bine!